Eye of the Tiger

Bang en neurotisch. Onrustig heen en weer slingerend door zijn of haar kooi. Af en toe grommend. Constant het traliewerk in de gaten houdend. De machtige klauwen ontdaan van de dodelijke nagels.

Dit beeld was tot niet al te lang geleden te zien als het circus de stad of het dorp weer eens aan deed. Als kind kon ik niet wachten tot het circus er was. De tijd tussen de borden om de lantaarnpalen en het binnenkomen van de stoet van vrachtwagens duurde me altijd te lang.

Ook in de dierentuin waren de grote katachtigen een van mijn favorieten. Indrukwekkende beesten die je letterlijk konden opvreten als ze zouden willen. Respect en ontzag, dat waren de termen die in mij naar boven kwamen als het om deze dieren ging.

En dan was daar de tegenstelling met het neurotische gedrag. Als kind zie je het eerst niet. Als je wat ouder wordt en je leest en ziet er wat meer over, dan ga je het snappen. Dit is niet gezond. Hier kooi je het wezen van het beest.

Anno nu zie je het nadrukkelijk ook terug in de werkomgeving. Medewerkers, managers en directeuren vertonen neurotisch “gekooid” gedrag. Duiken weg als er een “ingewikkelde” klant aan de balie verschijnt. Vrezen de interne controleurs. Durven de discussie niet meer aan met accountants. Bang voor onvoldoendes. Bang voor ontheffing van je taken. Bang voor einde carrière.

Want: klant is koning. Compliance is keizer.

Afwijkingen van keiharde processen leiden tot een tik over je poot. Of nog erger, je nagels worden er uit getrokken. Ja, dan bedenk je je nog wel een keer…

Als er dan geroepen wordt: “Er is weer ruimte, ga uit van je vakmanschap!” “Neem je verantwoordelijkheid!” “Gebruik je gezond boerenverstand!”, dan…. je raadt het al, dan gebeurt er niets.

Het luik van de kooi wordt opengezet. De tijger herinnert zich echter de tikken en de andere ellende als hij of zij de poot buiten de kooi hield. Slechts met een flinke stok is deze naar buiten te jagen. Het beeld van de tijgers in het circus die met een stok de arena ingejaagd werden helpt daarbij.

Het begint met vertrouwen. En dat, o heerlijk cliché, komt te voet en gaat te paard. Als je wilt dat alles anders wordt, dan ligt daar de sleutel. Zorg voor vertrouwen. Train je skills. Ga samen de uitdaging aan. Rise up, straight to the top!

Bouwen aan vertrouwen, skills en een aanpak om met een “tijgeroog” succesvol te worden?

SURION

www. Surion.nl;  peter@surion.nl; bellen naar 06-50666656

Delen? Is sympathiek!